Het is februari en het sneeuwt nog steeds. Wat te doen als je zonnepanelen op je dak hebt? Hier zullen we vertellen wat je het beste kunt doen om ook tijdens sneeuw elektriciteit op te wekken met jouw zonnepanelen.

Sneeuw en zonnepanelen zijn geen goede vrienden

Sneeuw en zonnepanelen gaan niet goed samen. Als er sneeuw op zonnepanelen ligt dan is het rendement van zonnepanelen 0,0. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk jouw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Het is een gegeven dat juist onder koude temperaturen zonnepanelen het meeste rendement opleveren. Erg zonde dus om hier geen gebruik van te maken. Een grote misopvatting is dat sommigen beweren dat zonnepanelen alleen rendement hebben als de zon schijnt. Dit is niet waar, zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie op te wekken. Zonlicht is er ook in de winter dus ook in de winter wekken zonnepanelen energie op.

Hoe verwijder je sneeuw van zonnepanelen?

  • Een oplossing is om de hellingshoek aan te passen naar een hoek van 40 graden. Dit is een ideale oplossing als het niet zo hard vriest. Sneeuw zal dan langzaam afglijden. Helaas is dit maar voor weinigen weggelegd.
  • Gebruik een telescopische wisser. Je kunt dit kopen in de meeste bouwmarkten. Veeg je dak schoon met de wisser en klaar is kees. Zo voorkom je niet alleen dat je het dak op moet maar bespaar je jezelf ook nog eens tijd.
  • Laat je zonnepanelen schoonmaken door een installateur. Er zijn zonnepaneel installateurs die voor een klein bedrag jouw zonnepanelen schoon kunnen houden. Als je zelf geen tijd hebt om dit te doen dan is uitbesteding de beste oplossing.
  • Een oplossing dat wij niet aanraden is om zelf het dak op te gaan om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Als je een plat dak hebt dan kan dit de ideale oplossing zijn.  De meeste mensen hebben echter een schuindak. Het kan levensgevaarlijk zijn om zelf het dak op te gaan bij een schuindak. Vermijdt dit dan ook.

Wat je vooral niet moet doen!

  •  Schoonspuiten. Velen zullen er licht over denken om de sneeuw te verwijderen met water. Het is niet aan te raden om sneeuw te vervangen door een dun laagje ijs. Wachten tot het ontdooit is dan een betere oplossing.
  • Steenzout, autowas. Sommigen zullen steenzout of autowas gebruiken om sneeuw tegen te gaan. Niet doen! Zout kan schade richten aan je dak. En autowas kan de coatinglaag van zonnepanelen verwijderen. Dit alles gaat ten koste van de garantie op de zonnepanelen.
  • Gebruik geen ruitenkrabber! Op deze manier beschadig je de zonnepanelen. Er komen krassen op te zitten waardoor zonnepanelen minder rendabel zijn. Daarnaast verwijder je de coatinglaag.