De prijs van stroom blijft dalen. Uit een rapport van netbeheerder Tennet blijkt dat de prijs van stroom in de eerste helft van 2014 is gedaald met 11 procent.

In vergelijking met de herfst van 2013 is de elektriciteitsprijs zelfs 30 procent lager. De consument zal profiteren, voorspelt Tennet.

Zonnig weer

Er zijn verschillende oorzaken voor de dalende stroomprijs. Ons land haalt veel groene stroom uit Duitsland.

De prijs voor zonnestroom was laag omdat de zon veel scheen in april en mei. In het begin van het jaar waaide het hard in Duitsland. Dat zorgde weer voor een lage prijs van windenergie.

Opmerkelijk is dat stroom voor de Nederlandse consument goedkoper is dan voor de Duitse. Die betaalt namelijk een stevige premie voor de omschakeling van grijze naar groene stroom. En die wordt niet doorberekend aan de buitenlandse klanten.

Onderwaterkabel

In eigen land was de gasprijs erg laag in de afgelopen zes maanden. Veel van de Nederlandse elektriciteitscentrales draaien op gas. Dat werkt door in de prijs van elektriciteit.

Bovendien kon voor het eerst de 580 kilometer lange onderzeese stroomkabel met Noorwegen volledig worden gebruikt. Daardoor kon stroom uit Noorse waterkrachtcentrales goedkoop naar Nederland gehaald worden.

Bron: https://nos.nl/artikel/702688-prijs-van-stroom-blijft-dalen.html