Netbedrijf Infrax wil over enkele jaren een capaciteitsvergoeding vragen aan zijn stroomklanten, een bedrag op basis van het vermogen dat je nodig hebt. “Op die manier dragen ook eigenaars van zonnepanelen bij in de kosten van onze netten,” aldus Frank Vanbrabant, de nieuwe CEO van Infrax in ‘De Standaard’ en het ‘Belang van Limburg’.

“We willen de openbare dienstverplichtingen, zoals de groenestroomcertificaten, als een aparte heffing op Vlaamse bijdrage op de facturen. Pas dan zal de netvergoeding een perfecte weerspiegeling zijn van onze distributiekosten,” zegt Vanbrabant.

“Het belangrijkste is dat het distributietarief onze kosten weerspiegelt. Een tarief gebaseerd op kilowattuur correspondeert niet meer met onze kosten. We zouden graag een tarief hebben dat gebaseerd is op het vermogen. Voor 80 procent van de gezinnen is dat 10 ampère. Ze zouden eenzelfde bedrag betalen als netvergoeding, vergelijkbaar met het vroegere vastrecht. Eandis heeft daar dezelfde visie over, maar ik verwacht pas over twee of drie jaar een beslissing hierover,” vult Vanbrabant aan.

Hij geeft ook nog mee dat de plannen voor één Vlaams netbedrijf van de baan zijn: “Het is een idee dat vorig jaar sterk leefde binnen bepaalde kringen, vooral bij minister van Energie Freya Van den Bossche. Het enige goede model voor onze klanten dat gezond is voor onze sector is het competitieve.”

Bron: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/energie-klimaat/ook-bezitter-zonnepanelen-betaalt-voor-stroomnet/article-4000677302765.htm