You are here: Home » Verwarming » Soorten spouwmuurisolatie

Soorten spouwmuurisolatie

Stel je probeert dagelijks zo milieubewust bezig te zijn. Je scheidt je afval, je koopt biologisch eten en je pakt regelmatig de fiets in plaats van de auto. Maar eenmaal thuis zet je de kachel wat hoger en de energieteller gaat als een dolle tekeer. Dat is niet fijn. Gelukkig is er een oplossing om ook hierin je steentje aan een duurzame toekomst bij te dragen: spouwmuurisolatie.

Ook wanneer je je enorm ergert aan het maandelijkse voorschotbedrag aan de energieleverancier biedt spouwmuurisolatie de uitkomst. Daarbij ben je met spouwmuurisolatie hoe dan ook milieuvriendelijk bezig. Bovendien valt er genoeg te kiezen aan spouwmuurisolatie-soorten. Je hebt namelijk keuze uit natuurlijk-, mineraal- en kunststofmateriaal. Welke van deze isolatiesoorten het meest voor jou geschikt is, hangt af van je woningtype en de periode waarin deze gebouwd is. Hoe dit precies zit lees je hier.

Ongeacht het isolatiesoort

De globale kostenopbouw van spouwmuurisolatie ziet er doorgaans hetzelfde uit. Het maakt niet uit welk isolatiesoort je kiest of je geadviseerd wordt. Je moet rekening houden met de volgende kostenposten:

 • arbeidsloon (het grootste deel);
 • isolatiemateriaalkosten (middelgrote deel);
 • machinegebruikskosten (kleinste deel).

Om je een idee te geven: de isolatiewerkzaamheden maken 65 procent van de kostenopbouw uit, de materialen 35 procent en het machinegebruik circa 5 procent. Andere eventuele kosten zijn gerelateerd aan ventilatie en afbakening. Verder is het BTW tarief 6 procent.

Spouwmuurisolatie: premies en subsidies

De prijs voor spouwmuurisolatie wordt door ieder onderdeel van de kostenopbouw beïnvloed. Door offertes op te vragen en je professioneel te laten adviseren kun je de investering zo laag mogelijk houden. Ook is uiteraard de staat van je spouwmuur van invloed. Is deze puinvrij en zijn er geen cementhaarden aanwezig? Dan heeft dit een gunstig effect op het uiteindelijke bedrag. Bovendien kunnen zowel je netbeheerder als je gemeente je een eindje tegemoet komen:

 • Premie
  Je kunt via je netwerkbeheerder in aanmerking komen voor een spouwmuurisolatie-premie. Op basis van een aantal voorwaarden kan dit oplopen tot maar liefst 6 Euro per m2.
 • Subsidie
  Afhankelijk van je gemeente kun je in aanmerking komen voor een additionele premie. Informeer ernaar bij het gemeenteloket of stel de vraag aan het isolatiebedrijf dat je benadert. Zie ook deze website: subsidie spouwmuurisolaties.

Spouwmuurisolatie-soorten

Als genoemd zijn er diverse isolatiemateriaalsoorten om uit te kiezen. Hoewel je keuzevrijheid beperkt kan worden door verschillende factoren, gelden de volgende soorten spouwmuurisolatie: natuurlijk-, mineraal- en kunststofmateriaal. Specifiek voor spouwmuurisolatie gelden de volgende opties:

 • Glaswol
  Glaswol kent de laagste prijs per vierkante meter. Het wordt gemaakt van zand met gerecycled glas. Naast de hoge isolatiewaarde en het lichte gewicht wordt glaswol gekenmerkt door brandveiligheid en het vermogen water af te stoten.
 • Steenwol
  Vezels die komen uit vulkanisch gesteente: steenwol. Ook wel rotswol of ‘rockwool’ genoemd. Uiterst duurzaam isolatiemateriaal dat gekenmerkt wordt door het positieve effect op de akoestiek van je woonbeleving.
 • EPS
  Expanded Polystyreen, beter bekend onder de afkorting EPS, is in het geheel recyclebaar. De EPS parels zijn dan ook een toonbeeld van milieuvriendelijkheid. Daarbij heeft EPS het vermogen tot vochtregulering.
 • PUR
  Misschien niet meteen voor de milieufanatici onder ons, maar toch een uiterst effectief isolatiemateriaalsoort: polyurethaan (PUR). Als je er prat op gaat dat alle kieren en gaten afgesloten worden dan is PUR de ideale isolatiemateriaalsoort.

Wat kosten de spouwmuurisolatie-soorten?

Ongeacht het te vullen oppervlak, heeft ieder isolatiesoort een eigen prijskaartje. Hierbij is glaswol het goedkoopst en PUR het duurst per vierkante meter. Het gaat echter uiteindelijk om het vermogen het best de spouwmuur van jouw woning te isoleren. Hier komt de terugverdientijd om de hoek kijken. Zo kan het heel goed zijn dat je het meeste rendement behaalt met PUR.

Isolatiesoort Prijs per m2 Natuurlijk Mineraal Kunststof
Glaswol 8 Euro X
Steenwol 9 Euro X
EPS 10 Euro X
PUR 25 Euro X

 

Prijzen in de praktijk

Je hebt nu een idee wat van de isolatiemateriaalsoorten opvallende kenmerken en kosten per vierkante meter zijn. Maar hoe verhoudt zich dat nu specifiek tot jouw woning? Heb je bijvoorbeeld een appartement of woon je in een vrijstaand woonhuis? Per woningtype verschilt de gemiddelde investering en tegelijkertijd de gemiddelde besparing:

  • Vrijstaand woonhuis/villa (150 m2)
   Glaswol 1.250 Euro
   Steenwol 1.300 Euro
   EPS 1.500 Euro
   PUR 2.450 Euro

De jaarlijkse besparing komt neer op circa 650 Euro.

  • Twee-onder-een-kapwoning (100 m2)
   Glaswol 800 Euro
   Steenwol 900 Euro
   EPS 1.100 Euro
   PUR 1.850 Euro

De jaarlijkse besparing ligt rond de 500 Euro.

  • Rijtjeswoning (65 m2)
   Glaswol 650 Euro
   Steenwol 700 Euro
   EPS 750 Euro
   PUR 950 Euro

Na isolatie van een rijtjeswoning bespaar je jaarlijks circa 400 Euro.

  • Appartement (25 m2)
   Glaswol 250 Euro
   Steenwol 300 Euro
   EPS 350 Euro
   PUR 550 Euro

De jaarlijkse besparing bij een appartement is 150 Euro ongeveer.

Voordelen bij ieder isolatiesoort

Mits je je goed laat adviseren over welk isolatiemateriaal je moet kiezen, kun je met ieder materiaalsoort voordelen bij isoleren bijhalen. Simpel gezegd: spouwmuurisolatie biedt hoe dan ook voordelen bij keuze van het juiste isolatiemateriaal. Bovendien zijn deze voordelen divers:

 • Financieel
  De lagere energierekening is voor veel mensen de reden voor spouwmuurisolatie te kiezen. De hoogte van de besparing wordt voor een groot deel veroorzaakt door het soort isolatiemateriaal dat je kiest.
 • Milieuvriendelijk
  Door voor spouwmuurisolatie te kiezen belast je het milieu veel minder. Zeker wanneer je voor een duurzaam isolatiemateriaalsoort kiest.
 • Behaaglijker wonen
  Je algehele woonbeleving gaat er door spouwmuurisolatie op vooruit. In de winter blijft je leefruimte langer warm en in de zomer langer koel. Ook heeft spouwmuurisolatie een gunstig effect op de akoestiek.

Weinig tot geen nadelen

Het enige dat nadelig kan zijn bij spouwmuurisolatie is een beperking in je keuzevrijheid van isolatiemateriaalsoort. De volgende punten zijn daarop van invloed:

 • te weinig ventilatie;
 • cementbaarden in spouwmuur;
 • vervuiling spouwmuur.

De gevolgen van deze drie factoren laten zich als volgt categoriseren:

Gevolgen Vochtproblematiek Koudebrug Beperkte Isolatie
Te weinig ventilatie X
Cementbaarden X X X
Spouwmuurvervuiling X X

 

Zoals het tabel weergeeft, ontstaat er door diverse factoren al gauw een vochtprobleem. Het is daarom verstandig je altijd goed te laten adviseren. Wanneer er grote cementbaarden aanwezig zijn, kan dit als gevolg hebben dat er geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Je controleert dit door middel van een endoscopisch onderzoek van de spouwmuur.

Ruime garantieperiode

Door de terugverdientijd van een aantal jaar is het logisch dat er ook een lange garantieperiode op spouwmuurisolatie van toepassing is. Bij de meeste isolatiebedrijven is dit een periode van 10 jaar. Tijdens deze periode staat het isolatiebedrijf garant voor de isolatiewaarde die vooraf is afgesproken. Ieder jaar weer. Ook staat het isolatiebedrijf garant voor de kwaliteit van isoleren. Tenminste, wanneer het een erkend isolatiebedrijf betreft. Dit kun je checken aan de hand van deze tabel:

Om te controleren Bij VENIN aangesloten Draagt KOMO-Label
Erkend en betrouwbaar isolatiebedrijf VENIN staat voor Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland. Controleer of het isolatiebedrijf er bij is aangesloten. Het KOMO-Label is een kwaliteitskeurmerk voor de bouw- en installatiebranche. Check of het isolatiebedrijf dit keurmerk voert.

Schoenmaker blijf bij je leest

Hoewel binnen een dag bekeken, is spouwmuurisolatie absoluut niet iets om zelf te gaan doen. Kies altijd voor een erkend isolatiebedrijf en echte vakmensen. Twee redenen waarom:

 • Specifieke benodigdheden
  Ongeacht het isolatiemateriaalsoort zijn professionele machines nodig om je spouwmuur te isoleren. Daar waar je het isolatiemateriaal doorgaans wel in de bouwmarkt kunt vinden, geldt dit zeker niet voor de benodigde machines.
 • Beschermende kleding
  Je zal bij zelf je spouwmuur isoleren altijd beschermende kleding moeten dragen. Het materiaal is bij direct contact slecht voor je gezondheid.

Ons advies: vergelijk en laat je adviseren

Om het maximale rendement uit je spouwmuurisolatie te halen is een grondig vooronderzoek het halve werk:

 • vergelijk in ieder geval twee offertes;
 • laat je adviseren welk isolatiemateriaalsoort het beste voor je woning is.