Wanneer je gaat studeren op een mbo of een ROC krijg je te maken met de keuze bol of bbl. Deze twee zijn studietrajecten die aanduiden op welke manier je je opleiding wilt volgen. Zo staat bol voor beroep opleidende leerweg, terwijl bbl voor beroepsbegeleidende leerweg.

Bol opleiding

Ben je nog jong en wil je graag nog op school leren dan kun je het beste kiezen voor de bol opleiding. De bol opleiding staat namelijk voor het beroep opleidende leerweg. Zoals je in het woord kun vinden willen ze bij een bol opleiding je nog ‘opleiden’ tot een beroep.

School en stage

Dat opleiden gebeurt op school in combinatie met stage. In de meeste gevallen ga je in de eerste periodes volop naar school. Bij een bol opleiding kun je een rooster verwachten waar je van maandag tot vrijdag naar school moet. Tijdens school leer je over je beroep. Dat gebeurt door over theorie te horen en te oefenen in de praktijklessen.

Kennis en vaardigheden

Kennis en vaardigheden zijn belangrijk voor je beroepsbeeld. Je moet de juiste kennis hebben ( weten over je beroep) en vaardigheden kunnen ( het toepassen van kennis). Een voorbeeld is haren knippen. Je moet eerst leren over soorten haar en de kniptechnieken (theorie) om vervolgens te kunnen knippen (vaardigheid).

Stage lopen

Wanneer je voldoende kennis en vaardigheden hebt kun je op stage. Bij een bol opleiding combineer je school met stage.. Afhankelijk van je opleiding en de duur van je opleiding loop je zoveel uur stage. Je kunt begrijpen dat uitvoerende beroepen veel meer stage uren maken dan wanneer je heel veel moet weten (kennis).

Toelating bol variant

Alle mbo opleidingen heb je in de bol variant, terwijl er 2/3 van de opleiding ook in bbl variant kan. Dat betekent dus dat er heel groot kans is dat de opleiding die jij wilt volgen je dat op bol variant kan doen. Houd er rekening mee dat de bol variant vooral door jongeren gevolgd wordt.

Wanneer je ouder bent dan ongeveer 24 jaar willen heel veel scholen je niet aannemen omdat de kloof tussen jou en je klasgenoten te groot is. Dat is niet zo gek, want je zit met elkaar 5 dagen in de week een aantal jaren lang in de klas. Een beetje aansluiting is daarom gewenst.

In sommige gevallen doen mbo en ROC scholen niet moeilijk over je leeftijd. Check even bij de school waar je wilt studeren of dat een probleem wordt. Een voorbeeld: ROC van Amsterdam.

Recht op studiefinanciering en ov chipkaart

Als bol student heb je vanaf 18 jaar recht op studiefinanciering. Het bedrag waar je recht op hebt is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Vroeger moest je ook wachten tot 18 jaar om een ov chipkaart te krijgen. Tegenwoordig krijg je het meteen als je van de middelbare school afkomt en op het mbo gaat studeren. Je moet zowel je studiefinanciering als je ov chipkaart zelf aanvragen.

Bbl opleiding

Ben je meer een praktijkmens dan kun je beter kiezen voor en bbl variant. Er zijn heel veel opleidingen die je in bbl variant kant volgen. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg en dat houdt in dat je in je opleiding vooral begeleidt wordt. Het begeleiden gebeurt vooral in de praktijk, want de bbl variant is werken en studeren combineren.

Werkplek

Als je een bbl variant wil volgen moet je een werkplek hebben. Er zijn opleidingen die een stageplek ook goedkeuren. Het verschil zit hem in het contract. Wanneer je werknemer bent moet een werkplek je uitbetalen. Als stagiaire is het aan de instelling om dat wel of niet te doen. Veel opleidingen eisen een werkcontract minimaal 20 uur per week om je toe te laten voor de bbl variant.
De reden waarom je zoveel uur in de week in de branche waarvoor je studeert moet rondlopen is om aansluiting te kunnen vinden tussen werk en school. Je leert namelijk op school over kennis en vaardigheden die je het liefst daar op het werk zo snel mogelijk kunt toepassen.

Werkend leren

Je gaat maar één dag in de week naar school om te leren over het beroep waarover je studeert. Op die dag leer je ook Nederlands, Rekenen en Burgerschap. Afhankelijk van je opleiding en niveau leer je ook Engels. Daarnaast krijg je theorie en praktijklessen die je meteen kunt toepassen in je werk.

Als je niet van school bent is de bbl variant een goed alternatief. Ook is de bbl variant bedoeld voor mensen die wat ouder zijn en wat werkervaring hebben.

Geen recht op studiefinanciering en ov chipkaart

Als je een mbo opleiding volgens een bbl variant gaat doen heb je geen recht op studiefinanciering en ov chipkaart. Het voordeel is dat je maar één dag in de week naar school gaat. Daarnaast betaal je veel minder schoolgeld dan een bol student. In sommige gevallen wilt de werkgever het lesgeld voor je betalen. Laat je daarover informeren bij je werkgever.