You are here: Home » Schilderen » Schilderwerk premies in Vlaanderen

Schilderwerk premies in Vlaanderen

In België is het niet altijd gebruikelijk om gestandaardiseerde premies te rekenen voor het schilderwerk dat wordt uitgevoerd. Dit biedt zowel de klant als de professional een groot aantal voordelen. Eén van deze voordelen is dat er meer wordt samengewerkt tussen klant en schildersbedrijf. Dit zorgt er voor dat specifieke wensen in een eerder stadium bekend zijn, zodat hier op ingespeeld kan worden. Ook zorgt u er hiermee voor dat u van te voren beter op de hoogte bent van de verschillende kosten die worden gemaakt.

Ieder project zijn eigen aanpak

Wanneer u een professioneel schildersbedrijf inschakelt om het schilderwerk te laten uitvoeren wordt er in de meeste gevallen niet gewerkt met vooraf vastgestelde prijzen. Dit kan allereerst een afschrikwekkend effect geven, omdat u hierdoor niet in kunt schatten hoe hoog de premie is zonder eerst contact met het bedrijf op te nemen. Echter slaat deze schrik in de meeste gevallen snel om, omdat het bedrijf er veel tijd in steekt om erachter te komen wat voor soort project het betreft en welke wensen u hierbij hebt. Ieder project vergt dan ook een eigen aanpak. Dit maakt het zeer lastig om met vaststaande prijzen te werken, omdat het schilderwerk zich juist kenmerkt doordat het vak- en maatwerk is. Dit is niet altijd in een standaard format te gieten. Dan is dan ook één van de redenen waarom er telkens opnieuw een premie wordt berekend bij het aangaan van een nieuw project.

Eigen wensen kenbaar maken

Een groot voordeel van de wisselende prijzen is dat ook het schildersbedrijf erg flexibel is. Dit uit zich onder andere in het snel in kunnen spelen op verschillende wensen en eisen die u hebt bij het schilderwerk. Dit kan onder andere gaan over het soort project, bijvoorbeeld een normaal huis of een monumentaal pand, maar ook over de materiaal keuze.

Schilderwerk en het berekenen van de premie in België

U kunt om een groot aantal verschillende redenen besluiten om een schildersbedrijf in te huren om bepaald schilderwerk uit te laten voeren. Zo kan het zijn dat u zelf niet over de juiste middelen beschikt om in en rondom uw huis het schilderwerk voor eigen rekening te nemen. Daarnaast kan het ook zijn dat het project te groot is om alleen te voltooien. In zulke gevallen is het verstandig om informatie in te winnen bij een professioneel schildersbedrijf. Zij hebben veel ervaring met schilderwerk en kunnen dan ook een zeer accurate premie berekenen.

Waarom premie laten berekenen

De meeste bedrijven werken niet met gestandaardiseerde prijzen, simpelweg omdat ieder project een andere aanpak vereist en dus maatwerk is. Doordat u niet zomaar een premie vanaf de website van het bedrijf kunt inzien maakt het dat u al snel om meer informatie vraagt bij het schildersbedrijf. Het is hierbij van belang dat u enkele basis gegevens paraat hebt, zodat u deze aan kunt leveren bij het bedrijf. Deze gegevens gaan voornamelijk over het soort project, de omvang en hoeveel vierkante meter er geschilderd moet worden. Aan de hand van deze gegevens kan de professional een goede prijsindicatie geven. Daarnaast kunt u in deze fase ook al gelijk enkele wensen aangeven die u hebt. Dit kan gelijk bij de premie worden meegenomen. Hierdoor verkrijg je vanaf het eerste contact al een zeer gedetailleerde omschrijving over de premie van het project.

Verschillende projecten

U kunt een schildersbedrijf voor veel verschillende projecten inhuren waarbij schilderwerk van groot belang is. Dit kan variëren van uw eigen woning die zowel binnen als buiten wat schilderwerk vereist. Ook kan het zijn dat u een specifieker gebouw hebt wat moet worden gerenoveerd, hierbij kunt u denken aan grote openbare gebouwen of monumentale panden.

De verschillende projecten en premie berekening schilderwerk in België

Er zijn een groot aantal schildersbedrijven actief in België. Veel van deze bedrijven hebben zich een specialisme eigen gemaakt. Dit zorgt dat zij zich specifiek inzetten voor een bepaalde doelgroep, zoals woningen, openbare gebouwen of monumentale panden. Ieder project heeft hierbij een andere aanpak nodig. Uiteraard is het ook zo dat er verschillende kosten gepaard gaan met dergelijke projecten. Het is dan ook van groot belang om eerst een premie te laten berekenen wanneer u schilderwerk wilt laten uitvoeren in België. Dit voorkomt nare ervaringen achteraf, voor zowel de klant als het bedrijf.

Waarom een specialisme

Doordat er zoveel schildersbedrijven actief zijn in België bent u al snel genoodzaakt om uzelf te specialiseren in een bepaald type werkzaamheden. Hierdoor kunt u u als bedrijf onderscheiden van concurrenten. Daarnaast zorgt u er hiermee ook door dat bepaalde klanten je sneller zullen vinden, wanneer zij op zoek zijn naar een schildersbedrijf voor een specifiek project.

De premie berekenen voor verschillende projecten

Wanneer u als kleine ondernemer een specialisme hebt ontwikkeld krijgt u hier al snel meer ervaring in, waardoor u bepaalde projecten beter in kunt schatten. Echter blijft het schilderwerk altijd maatwerk, waardoor het vooraf niet te bepalen is hoeveel werk er precies in het schilderwerk gaat zitten. Dit is dan ook één van de zwaarst wegende redenen om niet met vaststaande prijzen te werken, maar een premie te berekenen voor ieder nieuw project. Wanneer u als klant naar een grote onderneming stapt kan het zijn dat zij verschillende specialisten in huis hebben die een groot aantal projecten kunnen voltooien. Ook dan is het handig om een premie te laten berekenen. Hierdoor weet u zeker dat deze prijsindicatie geheel op je eigen situatie is toegespitst. Ook kunt u bij de voorbesprekingen vaak uw eigen ideeën kwijt, waar het schildersbedrijf uiteraard rekening mee houdt.

Plafond witten uitbesteden

Om uw eigen huis van begin af aan op te kunnen bouwen en in te richten is het van belang dat u bepaalde zaken eerst een neutrale kleur geeft. Dit maakt het gemakkelijker om later de kleur te veranderen. Onder andere het plafond witten is in deze gevallen erg belangrijk. Echter zien veel mensen tegen deze klus op, niet alleen omdat zij te weinig verstand hebben van het plafond witten, maar ook omdat zij niet over de juiste gereedschappen beschikken. Dit maakt het uitvoeren van het plafond witten zeer lastig. U kunt het plafond witten dan ook uitbesteden aan een professional.

Veel werk

Wanneer u zelf niet heel handig bent kan het witten van een plafond een erg afschrikwekkende klus zijn, wat veel werk vereist. Het is dan ook heel begrijpelijk om een professional in te schakelen. Zij leveren niet alleen betere resultaten af, doordat zij zeer ervaren zijn, maar kunnen het werk vaak ook nog eens veel sneller afleveren. Dit maakt dat het uitbesteden van het plafond witten zeer interessant wordt. Door het grote aanbod aan schilderbedrijven vallen de kosten ook nog eens erg mee.

Offerte aanvragen

Voordat u een bedrijf inschakelt die het plafond bij u komt witten is het aan te raden om een offerte aan te vragen. Gelukkig kan dit bij vrijwel alle bedrijven op een vrijblijvende en kosteloze manier. Dit stelt u in staat om informatie in te winnen bij verschillende bedrijven, waardoor u deze met elkaar kunt vergelijken. Hierdoor kunt u vaak een betere keuze maken. Het is echter goed om in de gaten te houden dat u niet alleen de keuze op de prijs baseert. Ook de werkwijze, materiaal keuze, ervaring van de werknemers en de indruk van het bedrijf in het algemeen zijn erg belangrijk om met elkaar te vergelijken.

Wat moet je weten over het plafond witten?

Als gemiddelde doe-het-zelver komt het niet vaak voor dat u een plafond moet witten. Dit doet u namelijk vooral wanneer u net een nieuwe woning betrekt. Later is het vaak niet meer nodig. Het witten van een plafond is voor veel mensen dan ook een zeer vervelende klus, waarbij het hen aan ervaring ontbreekt. Wat moet u weten over het plafond witten wanneer u dit toch zelf wilt doen?

De juiste materialen

Allereerst is het belangrijk om over de juiste materialen en gereedschappen te beschikken. Dit vergroot het gemak enorm. U kunt hierbij denken aan een goede verfroller in de juiste breedte, maar ook aan een goede telescopische stok en latexverf. Daarnaast is het van belang dat je nog over enkele andere materialen beschikt, zoals een verfrooster, kwast, afplaktape en roerstok. Dergelijke materialen en gereedschappen kunnen wat overbodig lijken, maar het is zeer belangrijk om altijd over deze materialen te beschikken. Hierdoor kunt u namelijk veel soepeler te werk gaan.

Een goede voorbereiden

Het is dan ook van belang dat u een goede voorbereiding treft om het latere werk gemakkelijker te laten verlopen. Ook het voorbewerken van het plafond is van groot belang. Hierdoor kunt u onder andere gaten vullen en het plafond ontvetten, zodat het schoon is om de nieuwe verflaag zo goed mogelijk in te laten trekken.

Stap voor stap plafond witten

Wanneer u over de juiste materialen beschikt en een goede voorbereiding hebt getroffen kunt u beginnen met het daadwerkelijk witten van het plafond. Het is hierbij belangrijk om een aantal stappen in de gaten te houden en te volgen. Allereest begint u dan ook met het afplakken van de wanden. Daarna is het zaak de latexverf op een goede manier te roeren met de speciale roerstok. Wanneer u begint met het plafond witten is het van belang om eerst de hoeken en randen te witten.

Voor wie is deze regeling geschikt?

Niet iedere woning en werkzaamheden vallen onder deze BTW regeling schilderwerk. Het is dan ook aan te raden om eerst goed uit te zoeken of de werkzaamheden die u aan uw woning wilt laten uitvoeren onder deze aantrekkelijk regeling valt. Wanneer dit wel zo is kunt u namelijk behoorlijk op de totale kosten besparen. Wanneer u geen aanspraak op deze regeling kunt maken kunt u hier ook rekening mee houden bij het aanvragen van een offerte. Zo is één van de voorwaarden die bij de regeling gelden dat uw woning ouder is dan twee jaar. Wanneer u een jongere woning bezit kunt u dan ook geen aanspraak maken op deze regeling en geldt het normale 21% tarief voor de btw. Om de leeftijd van uw woning te bepalen wordt dan ook gekeken naar de datum waarop de woning voor het eerst als een woning werd gebruikt. Het gaat er dan dus niet om hoe lang u zelf al in de woning leeft. Het kan dus prima zo zijn dat u nog maar een half jaar in de woning woont, maar dat deze al wel langer als woning dient.

Kunt u nog meer op werkzaamheden besparen dan de btw regeling schilderwerk?

In Nederland geldt een speciale btw regeling voor schilderwerk in en rondom uw huis. Het is dan ook altijd verstandig om eerst naar de bepalingen van deze regeling te kijken, voordat u een bedrijf inschakelt om uw woning op te knappen. Wanneer de werkzaamheden namelijk onder deze regeling vallen betaalt u niet 21 procent btw, maar slechts 6 procent. Dit scheelt aanzienlijk op de totale prijs. Zijn er nog meer besparingen die u kunt maken?

De btw regeling schilderwerk

Wanneer uw woning ouder is dan twee jaar en de werkzaamheden ook onder de aantrekkelijke btw regeling schilderwerk vallen kunt u al een groot deel op de totale kosten besparen. Hierdoor betaalt u namelijk aanzienlijk minder btw. Dit geldt niet alleen op het uiteindelijke schilderwerk. Ook de arbeidsuren, het aanschaffen van materiaal en enkele voorbereidende werkzaamheden vallen onder deze regeling. Dit zorgt dat u op de gehele uitvoering van de werkzaamheden kunt besparen.

Kunt u nog meer besparen op de uiteindelijke prijs voor de werkzaamheden?

Wanneer u aanspraak kunt maken op het gunstige btw tarief heeft u echter nog een mogelijkheid om de totale kosten voor de werkzaamheden wat te drukken. De meeste bedrijven bieden u namelijk kosteloos en vrijblijvend een offerte aan. Hierbij is het van belang dat u enkele gegevens kunt overleggen bij het bedrijf, waaronder de aard van de werkzaamheden en de grootte van het oppervlak wat gerenoveerd dient te worden. Aan de hand van deze gegevens kan het bedrijf een inschatting maken van de kosten. Wanneer u enkele offertes hebt aangevraagd kunt u de verschillende bedrijven met elkaar vergelijken. Hierdoor hebt u een beter overzicht van de verschillende mogelijkheden. U hoeft niet alleen op prijs te vergelijken, maar kunt ook kijken naar de materialen die worden gebruikt en de algehele indruk van het bedrijf.

Bron: Vlaanderen.be en Vlaanderen.be