Zonnepanelen installateurs kunnen uitrekenen welk zonnestroom systeem het beste bij je past en hoe snel je de investering terug gaat verdienen. Bij de koop van zonnepanelen zullen er foto’s vanuit de ruimte en met wiskundige modellen gebruikt worden om het rendement per jaar uit te rekenen. Je ziet dan gelijk hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en hoeveel je uiteindelijk zult besparen op je energienota.

Waar moet je opletten bij het kopen van zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen tijden sterk gedaald, en is zonnestroom daardoor ook zonder subsidie voor veel huiseigenaren zeer aantrekkelijk geworden. Omdat zonnepanelen een hoger rendement hebben dan een gemiddelde spaarrekening heb je hier lang plezier van. Een systeem gaat gemiddeld zo een 25 jaar mee.

De panelen worden meestal op het dak boven het huis geïnstalleerd en worden ze na oplevering direct in gebruik genomen. De omvormer wordt binnen opgehangen en komt vaak ook op zolder of in de meterkast te staan.

Binnenkort zonnepanelen kopen? Let op lager BTW-tarief

Tot 1 maart 2014 kun je bij het kopen van zonnepanelen gebruik maken van een verlaagde BTW. Je betaalt dan slechts 6% voor de installatie van zonnepanelen. Echter geldt dit alleen voor arbeid en niet op het materiaal. Echter kan de installatie daardoor als nog enkele honderden euro’s goedkoper uitkomen.