Wespen zijn erg nuttige dieren omdat ze veel insecten verdelgen. Maar net als het geval is bij spinnen, zien de meeste mensen voornamelijk de vervelende kanten. Waar spinnen vooral gevoelens van angst opwekken, zijn bij wespen het dreigende gezoem en de giftige steken die ze uit kunnen delen reden voor afkeer. Het gros van de mensen is ze dan ook liever kwijt dan rijk en zoekt naar oplossingen waarmee ze zelf wespen kunnen verwijderen.

Een wespenval maken of kopen

Een handig hulpmiddel bij het vangen en verwijderen van wespen, is de wespenval. Deze kun je online of in reële dierenwinkel kopen voor 5,- á 10,- euro, maar ze zijn ook vrij simpel zelf te maken. Een zelfgemaakte wespenval bestaat uit een door de midden gesneden frisdrankfles; het onderste deel vul je met limonade en zeep, het bovenste stuk zet je er omgekeerd bovenop. Zo zullen de wespen in de trechter vliegen, gevangen zitten en al snel verdrinken. Vaak kun je hier al grote populaties mee verdelgen.

Wespennest verwijderen

Wil je het probleem echter bij de kern aanpakken, dan zal je de wespen moeten verwijderen door hen hun nest af te nemen. Aangeraden wordt om dit te laten doen door professionals met de nodige ervaring en vakspecifieke kennis, omdat het niet geheel risicoloos is, maar met wat goede tips lukt het je wellicht zelf ook zonder gestoken te worden. Belangrijk is in ieder geval dat je eerst de wespen in het nest bestrijdt. Dit kan op verschillende manieren. De meest gangbare wijze is het smeren van een bepaald anti-wespenpoedertje in de opening van het nest, wat er voor zorgt dat de wespen die naar binnen gaan het smeersel meenemen en de gehele bevolking van het nest zal sterven. Vervolgens kun je vrij gemakkelijk het nest wegnemen, maar zorg er ook dan voor dat je genoeg beschermende kleding aan hebt; je weet maar nooit wat er nog in zit.