Een loodgieter houdt zich bezig met het onderhoud van de verwarmingsinstallatie, de waterleidingen, het sanitair en ook de riolering. De kosten van een loodgieter zijn van een aantal zaken afhankelijk. Een loodgieter is een belangrijke schakel voor alle verbindingen met het water in een huis of gebouw.

Loodgieter is een woord dat is ontstaan door het gieten van loden pijpen en stroken lood. De stroken worden gebruikt om buizen waterdicht te maken.

De Tweede Wereldoorlog en de loodgieter

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er veel loodgieters in ons land gekomen. De overheid wilde het land weer opbouwen. Om je toen als zelfstandige loodgieter te mogen vestigen moest men een middenstandsdiploma hebben, een vakdiploma en ook kredietwaardig zijn. Het vakdiploma was het GAWALO diploma. Dit staat voor Gasfitter, Waterfitter en Loodgieter. In een avondopleiding kon men dit in 4 tot 5 jaar halen. Het middenstandsdiploma was in 2 jaar te halen in een avondopleiding.

De 20e eeuw en de loodgieter

Tegenwoordig is het werk veel meer geworden voor een loodgieter. Natuurlijk legt de loodgieter nog steeds het sanitair, de waterleidingen, de riolering en de verwarmingsinstallaties aan. Nu worden echter vele delen van de werkzaamheden van een loodgieter beheerst door moderne technieken. Een verwarmingsinstallatie kent een goede computer om de verwarming in huis of in een gebouw te bedienen.

De vakvereniging

Er is ook een branchevereniging voor loodgieters. De vakvereniging is UNETO-VNI. Het is voor bedrijven welke de juiste diploma’s in huis hebben en aan alle eisen voldoen.

Op zoek naar een loodgieter? Wat zijn de kosten?

Als je een loodgieter wilt inhuren dan is het verstandig om bij meerdere loodgieters een offerte op te vragen. Zo krijg je namelijk een goed inzicht in de kosten om uiteindelijk een goede en betaalbare loodgieter te selecteren.