Elke twee minuten zou er een vogel sneuvelen. Dat schatten natuuronderzoekers die onderzoek deden naar de gevolgen voor de fauna in de buurt van de BrightSource Energy centrale in het drooggevallen meer van Ivanpah in de Mohave-woestijn. Ze hebben er zelfs een woord voor bedacht: streamers, naar de rookpluim die is te zien als de vogels worden gevaporiseerd door de dodelijke stralen.

De grootste zonnecentrale werkt op basis van spiegels ter grootte van een garagedeur. Het zijn er in totaal 300.000 die met de zon meedraaien. De reflecterende zonnestralen worden gericht op drie torens van 140 meter hoog met een turbine waarmee, door het verwarmen van water, energie kan worden opgewekt. De centrale is sinds februari operationeel, en kan als alle drie de installaties werken 140.000 huishoudens voorzien van stroom.

Mega-val

De stralen waarmee de spiegels het water in de ‘power-tower’ verwarmen kunnen een hitte bereiken van meer dan 530 graden Celsius. Van vogels die daar doorheen vliegen blijft weinig over. Over de exacte aantallen vogels die sneuvelen bestaat verwarring. Onderzoekers van het Centrum voor Biologische Diversiteit schatten het aantal dode vogels tot nu toe op 28.000, BrightSource zelf houdt het liever op ongeveer duizend.

De natuuronderzoekers denken dat de centrale zou kunnen werken als een soort mega-val voor insecten en andere dieren. Door de warmte en het licht die de centrale produceert zouden insecten worden aangetrokken. En op die grote hoeveelheid insecten zouden weer veel vogels afkomen.

Vogeltrekroute

De onderzoekers pleiten ervoor om de plannen om eenzelfde soort centrale te bouwen tussen Joshua Tree National Park de grens met Arizona voorlopig in de ijskast te zetten, tot de gevolgen voor de fauna in de buurt van Ivanpah echt duidelijk zijn. De locatie van deze nieuwe centrale ligt precies op de vogeltrekroute tussen Colorado River en het grootste meer van Californië, de Salton Sea.

Biologen vrezen dat er weinig mogelijkheden zijn om het aantal dode vogels terug te brengen. Maar de bedrijven achter BrightSource, waaronder Google, onderzoeken inmiddels verschillende manieren om de vogels te verjagen met behulp van geluid en andere technieken.

Bron: https://www.trouw.nl/groen/grootste-zonnecentrale-grilt-alarmerend-aantal-vogels~a70674c0/