In landen waar zonnepanelen al eerder zijn geplaatst dan in Nederland, zoals België, Duitsland en Italië is diefstal van zonnepanelen net zoiets als het stelen van fietsen in Nederland. Nederland komt nog maar net om het hoekje kijken en al snel zal duidelijk worden dat ook in Nederland deze trend zich zal ontwikkelen.

Een zonnepaneel kost tegenwoordig een paar honderden euro’s per stuk, wat erg aantrekkelijk is voor dieven omdat a) zonnepanelen makkelijk zijn te verwijderen en b) eenvoudig ook weer kan worden geplaatst met behulp van omvormers en kabels. Als we naar landen als Duitsland en België kijken, kunnen we voor Nederland voorspellen dat binnen een jaar of drie 10% van de schades van zonnepanelen diefstal zal zijn voor de zonnepanelenverzekeraar.

Het aantal diefstallen is nog niet opvallend in Nederland. Binnen drie jaar zijn er tientallen zonnepanelen gestolen. Maar naarmate er grotere zonneparken komen zullen we ook ervoor moeten zorgen dat we veiligheidsmaatregelen nemen.

Oplossing: beveiliging zonnepanelen

Om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen veilig zijn kun je bij de bevestiging van zonnepanelen de zogeheten eenrichtings- of breek moeren gebruiken. Indien er aan deze moeren gerommeld wordt breken ze af. En alleen een slijptol kan de zonnepaneel dan nog loskrijgen. Maar omdat dit zo’n herrie zal maken kunnen zonnepanelen dieven niet onopgemerkt de panelen meenemen.

Bij sommige verzekeraars kun je zelfs een korting krijgen op je verzekeringspremie indien je anti-diefstalbouten laat aanbrengen. Daarnaast kan het vastlijmen van zonnepanelen, zonnepanelen dieven het leven zuur worden gemaakt. Bij grote zonnepanelen parken is het net als in het buitenland noodzakelijk om het te beschermen met hekken en infraroodcamera’s en zelfs door bewakers. Wat denk jij ervan? En hoe zorg jij ervoor dat jouw zonnepanelen veilig zijn?