Het niet kunnen slapen vanwege de warmte is een drama. Zeker als je een druk leven hebt wil je ‘s nachts gewoon goed kunnen uitrusten. De aanschaf van een airco kan dan een uitkomst zijn.

Wat zijn de voordelen van een airco?

We weten wel dat een airco lucht koelt, dat is immers de belangrijkste taak van een airco. De warmste kamers zullen goed afgestelde airco’s met voldoende capaciteit koel kunnen krijgen, waardoor het weer heerlijk kan zijn om er te verblijven en bijvoorbeeld te slapen.

Zonder airco zou je de halve nacht wakker liggen en badend in het zweet wakker worden, met een airco heb je daar geen last van. Een airco kan eveneens de luchtvochtigheid verlagen. Hierdoor zal het sowieso al minder benauwd en plakkerig aanvoelen, waardoor het leefklimaat al stukken beter zal zijn.

Wat zijn de nadelen van een airco?

Airco’s hebben echter ook enkele nadelen. De bekendste is natuurlijk het hoge energieverbruik. Een airco is vrij kostbaar in de aanschaf, maar ook het energieverbruik is fors te noemen. Dat komt vooral doordat de airco eigenlijk continu aan moet staan om effect te hebben. Zeker als het om een warme of grote ruimte gaat die gekoeld moet worden, zullen de energiekosten fors kunnen oplopen.

Nog een nadeel is dat veel mensen sneller verkouden worden in kamers die met airco’s gekoeld worden. Dat komt doordat het temperatuurverschil vaak groot is. Als het buiten of in niet gekoelde kamers 35 graden Celsius is en in de gekoelde kamer 18 graden Celsius, is het niet heel raar dat je daar verkouden van wordt. Het is er dan immers half zo warm! Een oplossing daarvoor kan zijn om de airco niet te koud in te stellen, en het dus hooguit 5 of 10 graden te laten koelen.

Airco kosten

Airco’s zijn een heerlijke uitvinding. Ze kunnen de meest warme kamer aangenaam koel maken, maar daar tegenover staan wel behoorlijke kosten. We zetten ze op een rijtje.

Wat kost een airco in aanschaf?

Wat een airco in aanschaf kost hangt natuurlijk vooral af van de gewenste uitvoering. Er zijn in te bouwen airco’s die sowieso al aardig aan de prijs zijn, en er zijn losse, mobiele airco’s die wat aantrekkelijker geprijsd zijn. Verder hangt het nog af hoe groot de capaciteit van de airco moet zijn, welk energielabel het heeft en wat eventuele aanvullende opties en mogelijkheden zijn.

Zo kost een airco voor een ruimte tot 70 kubieke meter zo’n € 250. 70 kubieke meter is een ruimte van bijvoorbeeld 4 meter breed, 7 meter lang en 2,50 meter hoog; behoorlijk groot dus.

Wat kost een airco in energiekosten?

Een airco heeft doorgaans een koelvermogen van zo’n 2000 Watt, waarbij dat uiteraard afhangt van de te koelen ruimte. 2000 Watt is 2 kilo Watt. Als de airco een uur aan staat, heb je dus 2 kWh verbruikt. 1 kWh kost zo’n € 0,25, waarbij je dus ongeveer € 0,50 per uur betaalt. Wanneer een airco 12 uur per dag gedurende 2 maanden (60 dagen) aan staat, draait de airco dus 12 x 60 = 720 uur. Dat, maal € 0,50 per uur, komt neer op € 360 voor een te koelen oppervlakte van zo’n 70 kubieke meter.

Al met al zijn de energiekosten dus behoorlijk hoog. Die kosten kunnen sterk gereduceerd worden door de airco uit te schakelen als er niemand in de kamer is of de airco minder te laten koelen en deze bijvoorbeeld niet op 18 graden Celsius te zetten als het buiten 25 graden Celsius is.