Wanneer je in een elektrische auto rijdt heb je te maken met het laden van de accu van je auto. Je kunt het vergelijken met bijtanken van benzine of diesel. Echter doet je dat met een elektrische auto anders, namelijk door op te laden.

Het opladen kan op twee manieren; regulier opladen en snelladen. In dit artikel gaan we het verschil tussen deze twee laden toelichten. Het regulier laden wordt ook wel normaal opladen genoemd. Het snelladen is zoals de naam het zegt ‘snel’ opladen.

Normaal opladen

Een elektrische auto moet je geregeld opladen. Ten opzichte van een benzine of dieselauto duurt het opladen veel langer. Je moet er dus veel geduld voor hebben. Het normaal opladen kan op verschillende plekken; thuis, werk of publieke oplaadpunten.

Thuis of op het werk opladen

Thuis opladen betekent dat je auto, meestal ’s nachts, aan de elektrische lader moet. Dat gebeurt meestal in de straat bij een laadpaal of oplaadpunt. Het voordeel van opladen van de accu van je auto tijdens thuisverblijf of op het werk is dat je op die plekken veel tijd doorbrengt, dus ook langzamer kunt opladen waardoor je een lager tarief hebt voor het opladen.

Publiek opladen

Wanneer je je elektrische auto gaat opladen op een openbare plek wordt dat ook wel publieke plek genoemd. In Nederland kun je op heel veel verschillende plekken op een publieke plek je elektrische auto opladen. Doordat de aanbieders een gestandaardiseerd systeem hanteren kun je op deze plekken zo goed als altijd terecht met je laadpas.

Snelladen

Naast het normaal laden bestaat er een mogelijkheid als snelladen. Zoals de naam het zegt is het bedoeld voor onderweg snel even je accu in korte tijd op te laden. Ten opzichte van de eerste tijd op de markt kunnen bijna alle accu’s tegenwoordig snelladen. Of een auto kan snelladen en hoe staat aangegeven in de EVDB.

De verschillen tussen normaal en snelladen

Zoals aangegeven is er dus een verschil tussen normaal en snelladen. Met name het doel van laden. Bij normaal laden gaat het om een tijdperk van een langere tijd en het gebeurt meestal wanneer je een langere tijd op die plek doorbrengt. Denk daarbij aan thuis of op het werk. Het tarief is dan ook lager, omdat het opladen op een lage elektra verloopt.

Het snelladen daarin tegen verloopt snel en je hoort in de buurt van je auto te blijven. Het snelladen doe je dan ook onderweg op een publieke oplaadpunt.

De verschillen tussen normaal en snelladen op een rij:

  • Bij snelladen wordt meestal 80% opgeladen, terwijl bij normaal opladen wel 100% gehaald wordt.
  • Bij snelladen wordt tot wel 350 kW geladen, terwijl bij normaal laden maximaal 22 Kw wordt geladen.
  • Bij snelladen zit de kabel aan de laadpaal, terwijl bij normaal opladen je je eigen kabel gebruikt.
  • Bij snelladen wordt de accu rechtstreeks geladen, terwijl bij normaal opladen boordlader in de auto wordt opgeladen.
  • Bij snelladen wordt er met gelijkstroom opgeladen, terwijl bij normaal laden wisselstroom wordt gebruikt.