Er zijn veel merken waterkoelers op de markt. De keuze is dus enorm. Dat is ook niet zo heel erg raar. De grootste oorzaak hiervan is onze hoge waterconsumptie. Nederland is een Eerste Wereld land, en dat kenmerkt zich onder andere in een hoog water verbruik. Ook op de werkplek drinken we graag een glas water. Dat is een goede zaak, want water helpt de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en helpt dus om ons lichaam te reinigen. Een andere oorzaak hiervan is dat de waterkoelers relatief eenvoudig te maken zijn. De techniek is niet heel complex en ook het bottelen van water is niet zo ingewikkeld als men de beschikking heeft over een bron of goed watertappunt.

We geven op kantoren graag de nadruk aan het drinken van water. Niet alleen is het goedkoper om water te drinken, het is dus ook nog eens gezonder. Bovendien is het belangrijk om veel vocht binnen te krijgen, en cafeïne verdrijft juist vocht uit ons lichaam.

Die grote concurrentie is gunstig voor de consument, de eindgebruiker. Niet alleen stimuleert concurrentie de producenten om de prijzen te verlagen en zo de kopers aan zich te binden, ook bevordert het de ontwikkeling op het gebied van waterkoelers. We zien daardoor dat de waterkoelers van tegenwoordig over steeds meer mooie functionaliteiten beschikken, en het energieverbruik steeds verder kan worden teruggebracht.

Welke merken zijn er eigenlijk?

Bij koffieproducten zien we vaak dat de producenten van koffie, zoals Nescafé, Douwe Egberts en Redbeans, ook koffiemachines op de markt brengen. Bij waterkoelers is dat – opmerkelijk genoeg – niet het geval. De bekende bottelaars van water, zoals Bar le Duc en Spa, hebben geen waterkoelers in hun assortiment zitten. Om toch een waterkoeler aan te schaffen, kom je al snel terecht bij merken als RFX, Habit, ION, Quarrtz, Aqua Optima, Eden Springs, Aquabowl of Atlantis. Sinds kort is er een Nederlandse start-up die behalve flessen en karafs ook waterkoelers verkoopt: KRNWTR (dat is een verkorte vorm van ‘kraanwater’).