Als je in een zorginstelling woont, en je gaat verhuizen, gaan daar de nodige kosten en zorgen mee gepaard. De kosten hoef je echter niet altijd zelf te betalen, en met een goede voorbereiding op de verhuizing kunnen de zorgen vaak ook worden weggenomen.

De zorginstelling betaalt de kosten

Of jij of de zorginstelling de kosten van de verhuizing moet betalen, ligt aan een aantal factoren. Als de zorginstelling wilt dat jij verhuist, moet de instelling ook de verhuiskosten betalen. Behalve deze kosten voor de verhuizing, is het soms zelfs mogelijk om een vergoeding van de zorginstelling te krijgen voor de kosten die gepaard gaan met de inrichting van je nieuwe woning of kamer.

Jij betaalt de kosten – of toch niet?

Als je zelf besluit om te verhuizen, moet je zelf ook de kosten voor de verhuizing betalen. Dit is anders als je niet naar een andere zorginstelling verhuist, maar weer zelfstandig gaat wonen. In sommige gevallen betaal je tot het moment van verhuizen een lagere eigen bijdrage. Op deze manier kan je sparen voor huishoudelijke apparaten die je in je zelfstandige woning nodig hebt, zoals een wasmachine of een stofzuiger.

Je zal dit echter wel met je zorginstelling moeten bespreken of je in aanmerking komt voor deze lagere eigen bijdrage, en of je zorginstelling de “Verklaring terugkeer naar de maatschappij” naar het CAK verstuurt.

Checklist

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken bij de verhuizing naar een zorginstelling. Je zal je op tijd moeten oriënteren om de kosten te kunnen berekenen en een verzorgingshuis te vinden die bij jou past. Tijdens de verhuizing is het handig dat je de tv-, telefoon- en internetaansluiting regelt. Ook zal je moeten nadenken over de inrichting van je nieuwe woonadres. Nog belangrijker: geef je medicijngebruik en dieetwensen door. Indien nodig is het ook noodzakelijk de volmacht vast te leggen en een zorgleefplan te maken. Het zorgleefplan bevat de afspraken met je zorginstelling. Na de verhuizing moet je vooral niet vergeten een adreswijziging rond te sturen. Een handige checklist downloaden? Ga dan naar checklist verhuizen.