Bij de aankoop van een woning hou je er doorgaans rekening mee dat je huishouden nog wel wat zal gaan groeien in de toekomst. Toch komen veel mensen voor het moment te staan waarop ze uit hun huis zijn gegroeid. De kinderen worden groot en hebben meer ruimte nodig; dan kan je kiezen voor een nieuw groter huis of een uitbouw (ook wel aanbouw genoemd). Uitbouw-Info.nl geeft je alle inzichten in de mogelijkheden en een overzicht van de uitbouw kosten.

Op maat maken

Het grote voordeel van een uitbouw is in dit geval dat het altijd een woning op maat wordt. Je kan immers zelf de maten van een uitbouw kiezen en daarbij wordt rekening gehouden met jullie woonwensen. De prijs van een dergelijke uitbouw zal aan de hoge kant zijn, maar het valt nog altijd in het niet vergeleken met een andere woning kopen. Wie een uitbouw wil laten plegen aan zijn huis heeft daarbij een paar keuzes: de uitbouw zonder ontwerp laten bouwen door een aannemer of eerst een architect inhuren.

Architect inhuren?

Een architect klinkt als een extra kostenpost maar in werkelijkheid valt dit enorm mee. De architect zal namelijk een uitbouw ontwerpen die precies past bij de rest van jullie huis. Daarnaast zal hij ervoor zorgen dat de uitbouw ook echt een waardevermeerdering is, en niet alleen een vergroting van de woonruimte. De architect zal verder de bouw door de aannemer begeleiden waarbij hij onder andere het bouwbudget in de gaten houdt.

Zo kom jij bij de oplevering van jouw uitbouw nooit voor een onaangename verrassing te staan. Aannemers zijn namelijk kampioen in het bouwen van een mooie uitbouw, maar minder goed in het werken met cijfers en prijzen. Al met al verdient een goede architect die jouw uitbouw ontwerpt en mede realiseert zichzelf weer terug. Daar wordt iedereen beter van.