Of je nu als particulier een laptop gebruikt, of als onderneming te maken hebt met een heus computerpark, je wil dat het hele systeem goed werkt. Bij bedrijven van middelgrote tot grote omvang is het al helemaal vervelend als er iets mis gaat, aangezien er veel mensen van afhankelijk zijn. Het niet functioneren van een server, computer of printer kan veel gedoe en zelfs onkosten opleveren. Om dit te voorkomen huren veel organisaties een systeembeheerder in. Door systeembeheer over te laten aan een specialist zorg je ervoor dat je zelf je aandacht weer op andere zaken kunt richten.

De ICT held van het bedrijf

Als je een systeembeheerder hebt ingehuurd voor je onderneming, wil je eigenlijk niet meer terug. Zelf je systeembeheer regelen kan namelijk een behoorlijke tijdsinvestering zijn. Een systeembeheerder kan zijn rol op verschillende manieren invullen. Veel bedrijven kiezen ervoor om een specialist op locatie te laten werken. Zo iemand groeit al gauw uit tot de ICT held van het bedrijf, door het oplossen van allerlei problemen met computers en printers. Andere bedrijven laten hun systeem op afstand beheren; de software kan dan simpel worden geüpdatet en beveiligd, maar voor de hardware is soms wat hulp op locatie nodig.

Inhuren? Let op deze zaken

Er zijn veel bedrijven op de markt die gespecialiseerd zijn in systeembeheer. Bij het kiezen van de juiste systeembeheerder is het slim om te kijken naar het aanbod, en in hoeverre dit aansluit op je eigen wensen. Heb je een ingewikkeld computersysteem dat continu ondersteuning vereist, dan is een systeembeheerder op locatie verstandig. Gaat het er vooral om dat je servers goed onderhouden worden, dan kun je specifiek kiezen voor een serverbeheerder. De taken van een systeembeheerder kunnen ook verdeeld worden over meerdere personen. Het is allemaal afhankelijk van jouw wensen en de grootte van het bedrijf.