Je eigen huis is de plek waar een groot deel van je geld naar toe gaat. Je hebt destijds heel weloverwogen de keuze voor een bepaald koophuis gemaakt. Wanneer jouw voorkeur uitging naar een woning die voor 1980 is gebouwd, woon je waarschijnlijk in een sfeervolle buurt. De woningen hebben ietwat een verleden en de buurt is voorzien van al wat langer staand groen. Huizen uit deze periode zijn mooi maar ze hebben een eigenschap die wat minder positief is; je betaalt je blauw aan de energierekening. Om dit aan te pakken zal jij je kruipruimte moeten gaan aanpakken. We leggen je uit hoe je dat doet.

Waarom je zoveel betaalt voor je huis

Bij een oudere woning zijn de kosten van energie vaak honderden euro’s per jaar hoger dan bij een nieuwbouwwoning. De reden hiervan is je gasverbruik en de bouw van je huis. De kruipruimtes van woningen die voor 1980 zijn gebouwd liggen doorgaans te dicht bij het grondwaterpeil. Dit zorgt ervoor dat het grondwater onderin je kruipruimte komt te staan en niet meer weg wil trekken. Door het water wat blijft staan in je kruipruimte zal er vocht gaan optrekken vanuit de fundering naar je woning toe. Dit zorgt niet alleen voor vocht in je huis; het vocht wat niet weg kan zorgt voor een kil en muf binnenklimaat. De schimmel die hierdoor ontstaat in je woning zorgt ervoor dat jij je cv ketel stookt en dat je bezig blijft. Je huis wordt nooit echt behaaglijk warm.

Hoe je het probleem van vocht kan aanpakken

Wil jij het vocht in je huis gaan aanpakken, dan zal je onderin moeten beginnen. Juist; in de kruipruimte. Hier is de plek waar de problemen ontstaan, dus je zal ook in de kruipruimte moeten beginnen met de isolatie. Voordat je wat gaat doen zal je eerst het vocht moeten weghalen uit je kruipruimte. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de volgende stappen pak jij dit probleem aan.

 • Pomp het vocht weg. Voordat je überhaupt een kruipruimte gaat aanpakken zal je eerst het vocht wat erin staat moeten wegpompen. Je kan dit doen met een dompelpomp. Denk eraan dat je na het wegpompen van het vocht de eerste dagen vochtvreters in je kruipruimte plaatst. Het vocht wat zich in je dekvloer en in de wanden van je kruipruimte heeft opgehoopt moet de kans krijgen om weg te trekken.
 • Kijk of er een goede ventilatie is. Je kan het vocht gaan weghalen en gaan isoleren in je kruipruimte; als er geen ventilatiekanalen aanwezig zijn zal je bezig blijven. Een isolatiekanaal kan worden aangelegd als dit er niet is. Laat dit over aan een isolatiebedrijf of aan een aannemer.
 • Huur een isolatiebedrijf in om een isolatielaag naar keuze aan te brengen in je kruipruimte. Welk isolatiemiddel je kiest ligt aan jou, we zullen er straks een paar benoemen.
 • Laat het isolatiebedrijf een vloerisolatie aanleggen. Dit voorkomt dat de warmte van je benedenverdieping alsnog naar je kruipruimte weg zal gaan trekken.

Welke soorten kruipruimte isolatie zijn er beschikbaar?

Wanneer jij je kruipruimte gaat isoleren heb je de keuze uit een paar methoden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Natuurlijk materiaal; zand als kruipruimte isolatie. Je kan je kruipruimte isoleren met zand. Denk eraan dat er dan een behoorlijke laag tot wel 25 centimeter diep gelegd moet worden. Zand heeft vooral een vocht absorberende werking. Het zal dan ook het grondwater opnemen waarna het via ventilatieroosters je huis kan verlaten voor het de kans krijgt om in je muren en dekvloer te trekken. Zand is de goedkoopste methode. Het moet worden aangebracht met een slang die onder de grond wordt doorgetrokken.
 • Natuurlijk materiaal; schelpen. Schelpen staan bekend om hun vocht absorberende werking. Daarnaast zit er in schelpen doorgaans wat lucht, wat ervoor zorgt dat er lucht blijft staan tussen je kruipruimte en je vloer. De stilstaande lucht zal de kou vanuit de grond isoleren en zorgen dat je vloer minder kou en vocht te verduren krijgt. Schelpen zijn er als natuurlijk materiaal, maar ook als synthetische polystyreen schelpen.
 • Synthetisch materiaal; schelpen. Schelpen zijn er ook van polystyreen. Dit is ook wel bekend als piepschuim schelpen. De piepschuim schelpen zorgen ervoor dat het vocht onderin je kruipruimte blijft, en dat er een lucht laag tussen de grond en je dekvloer in blijft staan. Hierdoor kan vocht beter verdampen en de kou vanuit de bodem kan niet naar boven trekken. De dikte van de laag schelpen bepaal je zelf. Dit maakt het een isolatiemethode die voor elke diepte kruipruimte geschikt is.
 • Synthetisch materiaal: EPS parels. EPS parels, oftewel piepschuim korrels, zijn de ideale isolatie voor een kruipruimte. Ze worden met een slang aangebracht in de kruipruimte, en de lucht in de parels zorgt ervoor dat er een laag echt stilstaande lucht wordt gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat kou en vocht wegblijven uit je kruipruimte.
 • Synthetisch materiaal; Tonzon kussentjes. Het principe van stilstaande lucht wordt ook gebruikt bij isolatie met luchtkussentjes, ook wel tonzon kussentjes genoemd. De luchtkussentjes zijn wat groter dan de piepschuimparels en daardoor stuift het materiaal aanmerkelijk minder. Ook komen er minder schadelijke stoffen vrij bij de productie van de Tonzon kussentjes waardoor het een duurzamere methode is om je woning te isoleren. Hoeveel Tonzon kussentjes er worden aangebracht bepaal je zelf. Doorgaans wordt er een dikte van 20 a 30 cm aangehouden.
 • Synthetisch materiaal; folie isolatie. Je kan een kruipruimte het beste isoleren door over de hele bodem, zijkanten en bovenkant een folielaag aan te brengen. Dit folie zorgt ervoor dat vocht absoluut uit het beton van de fundering en kruipruimte van je woning wordt geweerd. Er ontstaat een soort droge zone in je kruipruimte met stilstaande lucht. De stilstaande lucht in je kruipruimte zorgt voor een isolatie van de warmte van bovenaf en de kou van onderaf. Denk eraan dat het folie goed aansluit wanneer je het zelf gaat aanbrengen. Doe je dit niet goed, dan krijg je onvermijdelijk koudebruggen die voor een onaangenaam gevoel vanuit je vloer zullen zorgen.
 • Wil jij je vloer isoleren naast je kruipruimte, dan zal je de isolatiewerkzaamheden ook moeten laten uitvoeren aan de onderkant van je vloer. In dat geval zal het isolatiebedrijf kiezen voor een aantal mogelijkheden, zoals PUR isolatie of isolatie met folie.
 • Vloerisolatie met PUR. Vloerisolatie met PUR is bij alle soorten dekvloeren mogelijk. Het PUR wordt van onderaf tegen je dekvloer aan gespoten. Dit zorgt ervoor dat het materiaal zich rondom de leidingen die door je kruipruimte lopen zal vormen, en dat naden en kieren worden gedicht. Op die manier ontstaat een isolatielaag die de warmte van bovenaf niet laat ontsnappen naar je kruipruimte toe.
 • Vloerisolatie met isolatie chape. Wil jij je vloer van bovenaf isoleren en was je bezig met een renovatie van je woning; dan is het een goed idee om isolatie chape te overwegen. In dat geval wordt een deel van de oude dekvloer verwijderd. Wanneer de betonnen dekvloer met water in aanraking is gekomen zal deze verrot zijn waardoor dit een onvermijdelijke klus is. De dekvloer wordt vervolgens met isolatie chape afgewerkt waardoor een isolerende dekvloer ontstaat.

Ga niet zelf onder de grond

Wanneer je de isolatiemethoden erop naslaat kan je maar tot één conclusie komen. Isolatie van je kruipruimte is een vak. Je moet er niet zelf aan gaan beginnen tenzij je bij een isolatie bedrijf werkt. Met gereedschap onder de vloer kruipen is een klus waar je behoorlijk claustrofobisch van kan worden; laat dit over aan de vakman en ga niet zelf aanmodderen onder de grond.