You are here: Home » Algemeen » Soorten kozijnen

Soorten kozijnen

Kunststof, aluminium of houten kozijnen? Welke kozijnen passen het beste bij jouw wensen en bij jouw leefomgeving? Het is belangrijk om na te gaan over welke functies de kozijnen moeten beschikken. Moeten deze goed kunnen isoleren? En welke uitstraling wil jij in jouw huis creëren? Kozijnen kunnen namelijk de uitstraling van jouw huis bepalen. Een strakke of een natuurlijke uitstraling; het is allemaal mogelijk.

Kunststof kozijnen
Passen kunststof kozijnen het beste bij je? Dan houd je van een neutrale uitstraling. Deze kozijnen worden gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Net zoals bij aluminium kozijnen hoef je weinig aandacht te besteden aan onderhoud. Jaarlijks dient de kozijnen behandeld te worden met een onderhoudsmiddel en dat is het. Bovendien zijn deze kozijnen ongeveer net zo duurzaam als aluminium kozijnen; dat maakt deze kozijnen milieuvriendelijk. De kozijnen zijn over het algemeen duurder dan houten kozijnen en goedkoper dan aluminium kozijnen.

Houten kozijnen
Passen houten kozijnen het beste bij je? Dan houd je van een natuurlijke en klassieke uitstraling. Houten kozijnen worden gemaakt van hardhout of naaldhout. Deze kozijnen vergen de meeste onderhoud, omdat hout kan gaan rotten. Je kan zelf onderhoud geven door de kozijnen te schilderen en om de duurzaamheid te verlengen. Deze kozijnen zijn in tegenstelling tot de aluminium kozijnen en de kunststof kozijnen het goedkoopst, maar vergen dus het meeste onderhoud.

Aluminium kozijnen
Passen aluminium kozijnen het beste bij je? Dan houd je waarschijnlijk van een strakke en moderne uitstraling. Het is het duurste materiaalsoort, maar juist daardoor gaan deze kozijnen erg lang mee. De kozijnen kunnen wel tot 40 jaar mee gaan. Veel onderhoud is er niet voor nodig. Bovendien zijn de kozijnen licht, maatvast en bieden hoge warmte- en geluidsisolatie in jouw huis. De duurste optie is vaak de beste optie.

Heb je gekozen voor aluminium kozijnen? Dat is een goede keuze; deze kozijnen bevorderen namelijk een goede isolatie. Bovendien heb je met dit soort kozijnen geen extra onderhoudskosten. Aluminium kozijnen zijn in verhouding wellicht duurder dan kozijnen van hout of kunststof, maar je hebt zeker waar voor je geld. Aarzel dus niet en kies voor aluminium kozijnen. Zie ook deze website.

Voordelen van aluminium kozijnen
Ben je bereid om geld neer te leggen voor aluminium kozijnen? Dat is een ideale investering. Door de duurzaamheid van de kozijnen kunnen deze tot wel 40 jaar mee gaan. Aluminium kozijnen zijn bovendien geschikt voor iedere woning. Er zijn meerdere voordelen om te kiezen voor aluminium kozijnen, namelijk:

 • De kozijnen zijn gemaakt van sterk materiaal, waardoor ze het gewicht van grote raampartijen makkelijker aankunnen;
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu omdat aluminium volledig kan worden hergebruikt;
 • Door middel van aluminium kozijnen kun je flink besparen op je energierekening; de kozijnen isoleren warmte omdat deze zijn voorzien van thermische onderbreking;
 • Je hoeft niet om te kijken naar het onderhoud van de kozijnen. Dit komt omdat ze vochtbestendig zijn en daardoor dus niet kunnen gaan roesten of rotten.

Kosten van aluminium kozijnen
Hoeveel ben je kwijt voor aluminium kozijnen? De kosten zijn het meest afhankelijk van de afmetingen. De basisprijs voor aluminium kozijnen inclusief HR++ glas en montage ligt gemiddeld tussen € 800,- en € 950,-. De prijzen kunnen per specialist verschillen; vergelijk de specialisten en voorkom dat je te veel betaalt. Als je meerdere kozijnen wilt laten monteren, kun je vaak profiteren van kwantumkorting. Deze korting houdt in dat je minder hoeft te betalen voor de montage. Kortom; door de duurzaamheid van de kozijnen, is dit een goede investering.

Oude kozijnen vervangen
Hebben je huidige kozijnen hun beste tijd wel gehad? Dan kan je ervoor kiezen om deze te vervangen. Kozijnen moeten om de zoveel jaar worden vervangen, omdat deze simpelweg oud worden. Met onderhoud kan je de tijd heel goed oprekken, maar toch komt daar ook een keer een eind aan.

Oude kozijnen vervangen
Waarom moet je kozijnen vervangen? Dit kan verschillende belangrijke redenen hebben. Na mate de kozijnen ouder worden, verliezen deze belangrijke functies zoals:

 • Het isoleren van warmte en geluid;
 • De beveiligende functie van de kozijnen neemt af;
 • De kwaliteit van de kozijnen neemt af;
 • Je energierekening zal ongetwijfeld gaan stijgen door een slechtere isolatie van de kozijnen.

Het is daarom een zeer gunstig idee om de kozijnen te vervangen. Dit mag misschien geld gaan kosten, maar kan op den duur weer geld gaan besparen, bijvoorbeeld op de energiekosten. De ene materiaalsoort gaat langer mee dan de ander; houten kozijnen moeten een stuk eerder vervangen worden dan aluminium of kunststof kozijnen. Om de functies van de kozijnen te behouden, is het dus zeer van belang om deze te vervangen zodra dit nodig is.

Kosten kozijnen laten vervangen
Oude kozijnen vervangen door nieuwe, hoeveel gaat dit karwei jou kosten? De prijzen verschillen per materiaalsoort en is afhankelijk van de afmetingen. Voor het vervangen van kozijnen bestaan er ook basisprijzen. Deze zijn allemaal inclusief BTW, HR++ glas en montage en worden per 1 m2 berekend:

 • Kunststof kozijnen: € 700 – € 800
 • Houten kozijnen: € 750 – € 900
 • Aluminium kozijnen: € 800 – € 950

De kosten voor het vervangen van de kozijnen is tenslotte afhankelijk van de specialist die je kiest, kies dus voor de voordeligste specialist in jouw buurt.

Zie ook: Kosten-kozijnen.nl