Eén van de meest voorkomende en bekende manieren om zonne-energie om te zetten in stroom is door zonnepanelen te gebruiken. Vroeger stonden ze vooral bekend om grote platen die vooral voor onderzoek gebruikt werd (voor 1990). In Nederland is sinds 1990 de zonnepaneel voor consumenten vooral bekend onder hele milieubewuste huiseigenaren. Systemen konden in die tijd zo maar even €25.000 euro kosten (en leverden tevens minder op!). Tegenwoordig zijn ze echter in veel woonwijken terug te vinden en passen ze steeds meer binnen het plaatje van een standaard huishouden. Ze leveren prima op! Je kunt met een gemiddeld systeem van 14 panelen zo een 2500 kWh aan stroom produceren en binnen 7 jaar je systeem terugverdienen.

Salderingsregeling

Eén van de grote voordelen die zonne-energie met zich meebrengt is het feit dat wanneer je als huishouden ‘te veel’ energie opwekt je dit terug naar het elektriciteitsnet kan leveren, en je hier een vergoeding voor krijgt. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Voor deze reden kan het ook voor huishoudens die weinig energie gebruiken voordelig zijn.

De terugleververgoeding

Salderen kan maximaal tot uw eigen jaarlijkse verbruik. U krijgt een terugleververgoeding als u per jaar meer duurzaam opgewekte elektriciteit teruglevert dan u afneemt. Voor die extra teruggeleverde energie ontvangt u een terugleververgoeding. Over de vergoeding voor de teruggeleverde energie maakt u afspraken met uw energieleverancier.

Voorbeeld salderen

Je zit bij Eneco en dit bedrijf levert jou 3500 kWh in 1 jaar tijd. Je zonnepanelen leveren 2000 kWh op in dat zelfde jaar. Daarvan verbruik je ook nog eens 1000 kWh van. Je levert de rest terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf (dus 3500 kWh). Van de 3500 kWh wordt de door jou teruggeleverde energie 1000kWh afgetrokken. Je moet nog voor 2500 kWh betalen. Het is dus eigenlijk 4500 minus 2000 kWh, waarbij de salderingsgrens dus 3500 kWh is.

Geraadpleegde bronnen:

Liander
Wikipedia
Consuwijzer