Wilt u uw muur waterafstotend maken? Dit kunt u op twee manieren doen, namelijk: impregneren of injecteren.

Injecteren van de muren

Om uw muren te injecteren, dient u allereerst een vakman in te schakelen. Het is namelijk een erg ingewikkeld proces, omdat er gaatjes in uw muur geboord zullen worden. Om schade te voorkomen, wordt het daarom afgeraden om dit zelf te doen. Er zal een vloeistof in uw muur worden gespoten om uw muur te beschermen tegen vuil en vocht. Dit is belangrijk, omdat u uw muur hierdoor waterafstotend maakt: de muur zal geen water of vocht meer absorberen.

Hierdoor gaat uw muur langer mee. Daarnaast heeft de vloeistof ook een isolerende werking: de muur zal namelijk warmer aanvoelen omdat er geen vocht muur in de muur zal zitten. Hierdoor zal u minder hoeven te stoken. In de meeste gevallen vindt impregneren plaats als het om de buitenmuur gaat. Het grootste voordeel van injecteren is dat uw muur maximaal beschermd zal zijn, u zult nooit meer hoeven om te kijken naar uw muur! Zie ook website: muren injecteren.

Impregneren

Wanneer u ervoor kiest om uw muren te impregneren, brengt u als het ware een coating aan op uw muur. Dit is over het algemeen en een gemakkelijkere en goedkopere oplossing dan injecteren. U kunt bijvoorbeeld in de bouwmarkt een bus buitenmuur coating kopen. Het grote voordeel is dat u dit zelf kunt doen. Denk er hier wel bij dat u uw ramen, deuren en vloeren goed afplakt zodat het materiaal niet op ongewenste plekken komt. Het is namelijk erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen. U kunt desgewenst het product aanbrengen met een kortharige borstel, om het zo goed mogelijk over de muur te verspreiden. Het nadeel hiervan is dat uw muur niet zo goed beschermd is als dat bij injecteren het geval is.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is vocht dat via de grond in uw gevel of muur naar binnen komt, dit komt omdat de buitenmuur de vaak koude grond raakt en vervolgens het vocht uit de grond trekt. Uw muur absorbeert als het ware het vocht waar de muur in aanraking mee komt. Heeft u nu ook zo’n last van optrekkend vocht in uw muren? Lees dan hier verder.

Het verschijnsel optrekkend vocht is voornamelijk te vinden in oude, vooroorlogse gebouwen en woningen. Het wordt meestal veroorzaakt door ouderwetse gemetselde funderingen en het ontbreken van voldoende dichte lagen tussen de fundering en de muren. Tegenwoordig vormen trasramen aan de onderkant van de muren een afscheiding met de fundering. Doordat funderingen nu ook van beton gemaakt worden, zal er in nieuwere gebouwen niet zo snel meer sprake zijn van optrekkend vocht.

Optrekkend vocht moet bestreden worden omdat het schadelijk is voor uw muren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot schimmels of algen in uw muren die goed gedijen onder de vochtige omstandigheden. Dit moet natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Schakel daarom altijd een ervaren specialist in die u muur niet alleen zal reinigen, maar ook impregneren om in de toekomst dit soort ellende te voorkomen.

Wanneer u last heeft van optrekkend vocht, kan het zo zijn dat er wel zes liter vocht per vierkante meter in de muur kan zitten. Dit kan natuurlijk nooit goed zijn! De beste manier om optrekkend vocht in uw muur tegen te gaan is het impregneren van uw muur. Indien uw woning is voorzien van een poreuze steensoort (sterk vochtoptrekkend), raden wij u aan om de buitenmuren ten alle tijden te impregneren. Een sterk vochtoptrekkende steensoort zorgt er namelijk voor dat vocht en stoffen sneller worden opgenomen in de muur. Dit is iets waar u uiteraard niet van gediend bent. Impregneren zorgt er dan ook voor dat er een laagje op de buitenmuren geplaatst wordt, waardoor die beschermd worden.