Een goede vloerverwarming is natuurlijk heerlijk. Je komt in de ochtend beneden en kunt je voeten op de warme vloer zetten zonder sokken aan te hebben. Het is fijn om te ontdekken hoe je op die manier volop kunt genieten van een warme vloer dankzij vloerverwarming. Als je twijfelt over het wel of niet nemen van vloerverwarming dan zijn de kosten vaak belangrijk. Graag informeren we je meer over de mogelijkheden en de kosten van vloerverwarming.

Wel of niet doen? En de kosten?

Naast de kosten van het aanschaffen van vloerverwarming is het ook goed om rekening te houden met de kosten van het verwarmen van de vloer zelf. Als dit immers een stuk duurder is dan een andere manier van verwarmen dan zou je hier ook voor kunnen kiezen. In het algemeen is het verschil echter niet groot en kan vloerverwarming goedkoper uitvallen.

Kosten vloerverwarming 2019

We hebben voor jouw de gemiddelde prijzen berekent voor vloerverwarming.

Zone verwarming Hoofdverwarming Prijzen
tot 20 m2 tot 10 m2 € 775
tot 40 m2 tot 20 m2 € 875
tot 60 m2 tot 30 m2 € 1000
tot 80 m2 tot 40 m2 € 1150
tot 100 m2 tot 50 m2 € 1275
tot 120 m2 tot 60 m2 € 1600
tot 140 m2 tot 70 m2 € 1725
tot 160 m2 tot 80 m2 € 1900
tot 180 m2 tot 90 m2 € 2100
tot 200 m2 tot 100 m2 € 2200
tot 220 m2 tot 110 m2 € 2350
tot 240 m2 tot 120 m2 € 2650

Warm water systeem

Naast een elektrisch model is er ook vloerverwarming beschikbaar dat gebruikt kan worden door gebruik te maken van een buizensysteem dat opgewarmd wordt door warm water. Je kunt dit systeem op jouw CV ketel aansluiten of op een aparte boiler (of zelfs een zonneboiler). Onder de vloeren worden dan in dit geval een systeem van buizen gelegd. Hiervoor is het nodig om de vloeren te frezen, zodat de buizen in de vloer passen. Een boiler pompt het warm water net als bij radiatoren door dit buizensysteem. Bekijk ook de prijzen.

Deze soort vloerverwarming wordt meestal gebruikt om een ​​heel huis of kantoor te verwarmen als het installeren van zone verwarming (elektrische vloerverwarming) duur of niet mogelijk is. De temperatuur wordt normaal gesproken geregeld door een thermostaat net zoals bij een centrale verwarmingssystemen met radiatoren.

Voordelen

Als je kiest voor vloerverwarming dan zal je van de vele voordelen van dit systeem kunnen genieten. Graag sommen we de belangrijkste voordelen van vloerverwarming voor je op om vervolgens er een paar wat nader te bespreken.

De voordelen van vloerverwarming

De belangrijkste voordelen sommen we hieronder op. Het gaat dan om de volgende punten:

  • Geen centrale verwarmingen meer in je woning
  • Lekker op blote voeten lopen
  • Lagere energiekosten
  • Aangename warmte
  • Lekker genieten in je huis!

Het is gewoon heerlijk om voor vloerverwarming te kiezen. De hierboven genoemde punten zijn slechts een beperkte greep uit de vele voordelen die vloerverwarming je te bieden heeft.

Wat kost vloerverwarming?

Natuurlijk is het mooi om jezelf rijk te rekenen met de voordelen. Het is echter goed om ook te weten wat de kosten zijn. In plaats van het noemen van een algemene bandbreedte adviseren we je om bij meerdere aanbieders een offerte op te vragen. Op die manier is het namelijk mogelijk om de prijzen te vergelijken en ook om te zien wat de verschillen zijn.

Vloerverwarming is in opkomst, doordat het een veel efficiëntere manier van het opwarmen van een binnenruimte kan verzorgen. Steeds meer mensen zien de voordelen van vloerverwarming in en kiezen zowel particulieren als experts in de bouwsector voor deze type verwarming. De belangrijkste voordelen van vloerverwarming worden hieronder verder toegelicht:

– Vloerverwarming is energie-efficiënt

Niet iedereen gelooft in de energie-efficiëntie van vloerverwarming. Er zijn verschillende studies gepubliceerd die aangeven dat vloerverwarming tussen 10% en 52% efficiënter is dan normale verwarming. Een verschil van zo een 10% is volgens velen niet voldoende om een investering in deze techniek te doen. Echter is het bewezen dat de omgevingstemperatuur van de binnenruimte daalt waardoor het voor een persoon warmer aanvoelt bij een lagere temperatuur. Dit heeft voordelen omdat je dan niet zo snel geneigd bent om de thermostaat hoger te zetten. Vloerverwarming verspreidt de warmte gelijkmatig in de binnenruimte waardoor het mogelijk is om de ruimte op een lager temperatuur te verwarmen. Dit scheelt enorm in de stookkosten. Bekijk ook de verschillende soorten systemen.

– Meer comfort in huis

Met vloerverwarming wordt warmte gelijkmatig verspreidt in de kamers en resulteert dit in ongeveer de helft van de warmte dat wordt uitgestraald bij een lage temperatuur. Deze zachte warmtebron vermindert het warmteverlies van jouw lichaam zonder oververhitting van de omgevingslucht. Daardoor voelt het binnen aangenaam aan. Goede stralingswarmte wordt beschouwd als de meest comfortabele vorm van warmte. Aangenaam warm, maar niet benauwd. Dat is het geheim van meer comfort in je huis en dat is mogelijk met vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is daarnaast rustig en heb je geen last meer van bonzende en kloppende geluiden, zoals dat altijd gebeurde bij radiatoren.

– Vloerverwarming zorgt voor een gezonde binnenruimte

Met vloerverwarming wordt voorkomen dat stofdeeltjes, chemicaliën, geuren of rook makkelijk door een ruimte gecirculeerd worden. Allergenen en diverse soorten van irriterende stoffen krijgen niet de kans om op te stijgen omdat er geen grote temperatuursverschillen in de binnenruimte is. Ook zul je merken dat je binnen veel minder last zult krijgen van tocht, wat normaal gesproken ontstaat door temperatuursverschillen in een ruimte.

– Vloerverwarming is niet te zien en biedt meer ruimte

Vloerverwarming is onzichtbaar en is er meer ruimte in een kamer omdat er geen radiatoren gebruikt worden. Dus geen lelijke radiatoren die de lay-out van een kamer kunnen beïnvloeden. Plaats je meubels zoals je dat wilt! Afgezien van een discrete thermostaat is er geen zichtbaar teken van de vloerverwarming. Het enige merkbare effect is de comfortabele warmte in de hele kamer.

Bron: www.kosten-vloerverwarming.nl