Als je een renovatie hebt gepland dan zijn de kosten bouwbedrijf natuurlijk wel van belang. Het is niet verstandig om zonder een duidelijk inzicht in de kosten een verbouwing te laten uitvoeren. De kans is dan groot dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Als je iets aan je huis of bedrijfspand wilt laten doen dan is het daarom verstandig om hiervoor eerst een offerte op te vragen. Dit doe je uiteraard bij verschillende bedrijven zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Het totaalplaatje: aanbouw

Als je offerte vraag voor een renovatie of een verbouwing, bijvoorbeeld het plaatsen van een aanbouw of een dakkapel, dan is het van belang dat je een compleet kostenoverzicht krijgt. Bij de kosten bouwbedrijf komen materiaalkosten, reiskosten van de medewerkers, het uurtarief per medewerker voor het aantal uren dat voor de klus wordt gecalculeerd en wellicht nog bijkomende kosten. Een goed bouwbedrijf zorgt ervoor dat je een offerte krijgt die compleet is zodat het niet zo is dat er achteraf nog extra kosten in rekening worden gebracht omdat het werk bijvoorbeeld langer heeft geduurd dan gepland. Dit mag alleen als dit de opdrachtgever valt aan te rekenen.

Aanpassing hypotheek

Als er nog ruimte in je inkomen is dan kun je de hypotheek op je woning verhogen om een verbouwing te kunnen bekostigen. Hiervoor moet je een gespecificeerd overzicht van de kosten bouwbedrijf bij de hypotheekverstrekker inleveren. Vervolgens wordt beoordeeld of het verantwoord is dat je hogere maandlasten gaat betalen. Als je de hypotheek kunt verhogen voor een verbouwing dan is dat gunstig, want de rente mag van de inkomstenbelasting worden afgetrokken.

Zelf verbouwen

Natuurlijk kun je ook besluiten om een verbouwing zelf te doen. Juist dan is het belangrijk om de kosten vooraf goed te berekenen. Het zou immers heel zuur zijn als blijkt dat je tijdens het werk tot de conclusie komt dat de kosten verbouwing veel hoger gaan uitpakken en dat je deze niet kunt betalen. Als het gaat om een ruimte in je woning waar je nog geen gebruik van maakt dan kun je de verbouwingskosten misschien uitsmeren over een langere periode. Maar het is onverstandig om een grote verbouwing lang te laten duren. Dit ondermijnt je wooncomfort namelijk op een dusdanige wijze dat het grote impact kan hebben op je dagelijks leven.