Er zijn verschillende manieren om de isolatiewaarde binnen een woning te analyseren. U kunt naar de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal kijken, de isolatiewaarde van een constructiedeel van het gebouw of naar de isolatiewaarde van het gebouw als eenheid. Deze isolatiewaarden worden ieder op een andere manier berekent en uitgedrukt. Vanzelfsprekend hebben ze een invloed op elkaar gezien de isolatiewaarde van het materiaal mee die van een constructiedeel bepaald en alle constructiedelen samen de isolatiewaarde van de woning.

K-peil

Het K-peil geeft uitdrukking aan de isolatie van het gehele gebouw en meet het warmteverlies dat plaats vindt langs ramen, deuren, daken en dergelijke meer.

U-waarde

Ook de U-waarde wordt bepaald aan de hand van warmteverlies, maar dan op het niveau van een constructiedeel van het gebouw. Hier wordt bijvoorbeeld gemeten hoeveel warmte er verloren gaat via het dak.

Lambda-waarde

De Lambda-waarde tenslotte bepaalt het isolerende karakter van het materiaal. Dit is wellicht één van de belangrijkste isolatiewaarden gezien haar invloed op beide anderen. Het is dus essentieel om materialen te gebruiken met een hoge lambda-waarde om een goede isolatie te verkrijgen. Vaak zijn de materialen met een hogere waarde iets duurder, maar gezien u er minder van zal gebruiken is dat verschil in prijs relatief. Bovendien zal een goede isolatie zichzelf snel terugverdienen.