Veel mensen kiezen ervoor om hun zolderkamer uit te rusten met een dakraam. Deze dakramen brengen veel licht en frisse lucht in een kamer die anders toch vaak donker is en vergeten wordt. Je kunt van een zolderkamer echter een knusse, warme ruimte maken en dit begint met het verschaffen van licht. Er zijn vele verschillende soorten dakraam op de markt en het kan lastig zijn een goede keuze te maken. Deze hangt af van wat je met de ruimte eronder wilt doen, wat je budget is en wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken. Hier vind je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

1) De afmetingen

Ten eerste is het belangrijk voor jezelf te bepalen hoe groot je wilt dat het dakraam wordt. Ben je van plan de zolder voor opslag te gebruiken, dan kun je met een klein zolderraam ook voldoende licht creëren. Het is alleen belangrijk dat je dan voor goede ventilatie zorgt, zodat het niet te warm wordt of de luchtvochtigheid te hoog, en je spullen daar veilig kunnen liggen. Wil je er echter een leefruimte van maken, dan is er een algemene regel die je kunt hanteren bij het bepalen van de afmetingen van het raam. Het glasoppervlak in een leefbare ruimte dient minstens 10 procent te zijn van het vloeroppervlak. Een simpel voorbeeld: als het vloeroppervlak van je zolder 20 vierkante meter is, dan moeten je ramen dus minstens 2 vierkante meter glas bevatten. Meer is natuurlijk ook goed.

2) Het systeem

Nadat je de afmetingen hebt bepaald kun je gaan denken aan het soort raam dat je zou willen hebben. Vaak kun je kiezen tussen uitzetbare ramen en tuimelende ramen. De meest verkochte dakramen zijn dan ook tuimelramen en uitzettuimelramen en het verschil zit hem in de opening. Uitzetbare ramen hebben een scharnier aan de bovenkant en het handvat aan de onderkant. Door de plaatsing van deze scharnier kan dit raam volledig worden opengezet zonder dat je daardoor uitzicht verliest. Daarna kun je onder deze ramen een meubel plaatsen of hier zelf onder staan zonder te bukken of door de knieën te moeten. Een tuimelraam heeft de handgreep aan de bovenkant en het scharnier bevindt zich in het midden. Daardoor is deze makkelijk te openen, maar zal het raam altijd een gedeelte van het uitzicht belemmeren. Tuimelramen zijn goedkoper dan uitzetramen, dit kan ook een doorslaggevende factor zijn.

3) Andere soorten ramen

Naast de twee gangbare soorten ramen, kun je ook uit andere soorten ramen kiezen. Zo zijn er balkondakramen die uit twee ramen bestaan. Het onderste raam kan naar buiten worden opengezet en het bovenste raam is uitzetbaar, zodat je als het ware je dak uit kunt stappen. Deze ramen geven het idee van een dakkapel, creëren extra ruimte en geven je een schitterend uitzicht als ze zijn geopend. Ook zijn er dakramen die ook als toegang kunnen functioneren naar het dak. Deze gaan meestal open als een deur en zijn voorzien van een trede aan de buitenkant. Zolderramen, rookuitgangen, dakramen voor platte daken, lichtstraten, de mogelijkheden zijn eindeloos.

4) Dakramen op maat

Naast de standaard raamsoorten is het ook mogelijk een dakraam op maat te laten maken. Deze zal dan afwijken van de standaardafmetingen en kun je zelf zo aankleden zoals je wilt. De manier waarop je wilt dat het raam opengaat zal je dan ook zelf kunnen bepalen. Zo kun je dus een dun en rechthoekig tuimelraam laten plaatsen, bijvoorbeeld. Hier betaal je meer voor, maar daar krijg je een uniek ontwerp voor terug.

5) Het materiaal

Nu je weet wat de afmetingen moeten zijn en je hebt het soort raam bepaald, kun je overgaan op de afwerking. Dakramen worden vaak geproduceerd van kunststof of van hout en tussen deze materialen zit nogal wat verschil. Kunststof is duurder, maar heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig, heeft een langere levensduur en een uitmuntende isolatiewaarde. Hout is natuurlijk, knus en sfeervol, maar moet je eens in de 5 jaar verven, gaat minder lang mee en isoleert een stuk minder goed. Het is ook mogelijk een kunststof kozijn aan te schaffen met een houtlook die nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Naast het materiaal moet je de kleur ook bepalen, zodat het dakraam aansluit bij het uiterlijk van de rest van je woning.

6) De bediening

De meeste dakramen worden handmatig bediend, maar je kunt ook genoeg ramen vinden die elektrisch werken. Deze kun je vanuit elke plaats in huis openen en dicht doen door middel van een afstandsbediening. Hier betaal je uiteraard meer voor, maar kan in sommige gevallen wel erg praktisch zijn. Ook zijn er ramen die je kunt programmeren zodat ze bijvoorbeeld een half uur voordat je opstaat opengaan.