Gezonde lucht is van levensbelang. Een ongezond klimaat in huis kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, slaapproblemen of hoofdpijn. Goed isoleren wordt gepromoot tegenwoordig, maar dit kan de verkeerde kant opschieten en een ongezond binnenklimaat creëren doordat er geen frisse lucht meer naar binnen kan komen. Daarom is het van belang om zelfs als je investeert in isoleren toch ook goed te blijven ventileren om de lucht in huis te verversen.

Hoe kan een gezond binnenklimaat onderhouden worden?

Zoals gezegd is het belangrijk om goed te ventileren. In de zomer is dit misschien een logisch gegeven, maar ook in de winter moet er goed geventileerd worden. Ventilatieroosters kunnen prima open blijven als de wind er niet op staat. Mocht je willen investeren in een gezond binnenklimaat dan kan je een ventilatiesysteem installeren dat binnenkomende lucht verwarmd.

Wat is een goede vochtigheidsgraad?

Een gezonde vochtigheidsgraad in huis is tussen de 40 en 60%. De vochtigheidsgraad kan je bevorderen door middel van bijvoorbeeld hangers aan de verwarming gevuld met water. Een te hoge vochtigheidsgraad creëert een omgeving waarin schimmels en andere bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen. Huisstofmijt houdt bijvoorbeeld van een vochtige omgeving en kan funest zijn voor mensen met een allergie. Een te lage vochtigheidsgraad kan juist weer andere problemen opleveren voor gezondheid zoals droge keel en daardoor longproblemen. Het is dus van belang de vochtigheidsgraad in de gaten te houden.

Is het belangrijk filters te vervangen?

Filters raken verstopt. Zo ook de filters van ventilatiesystemen. Voor een goede ventilatie is het dus belangrijk om filters en roosters regelmatig schoon te maken, zo niet te vervangen. Aan te raden is om filters jaarlijks te vervangen.