Als je bezig bent met het installeren van elektra in huis is het belangrijk er voor te zorgen dat deze elektra goed geïsoleerd is. Het doel hiervan is om eventuele brand of kortsluitingen in je woning te voorkomen. Bij voorbaat zijn elektrische kabels al geïsoleerd door middel van een isolator. Deze isolatoren voorkomen dat de kabels kunnen reageren op dingen van buitenaf.

Wat is elektrische isolatie precies?

Elektrische isolatie blokkeert de elektriciteit die van kabels af kan komen. Kabels hebben bij dus altijd om deze reden al een rubber laagje er omheen. Dit rubber laagje isoleert de elektrische impulsen van uit de draden. Er zijn vele materialen die werken als isolatie voor elektra, waarvan rubber toch wel de bekendste is. Niet voor niks is in de auto gaan zitten met onweer aan te raden; de rubber banden zullen de elektriciteit van een bliksem neutraliseren. Vroeger werd in oude apparatuur vaak bakeliet gebruikt als isolatie materiaal. Dit zie je vooral in ouderwetse transistorradio’s bijvoorbeeld.

Is lucht een goede isolator?

Het is niet waar dat lucht een isolator is van elektriciteit. Neem een bliksemschicht, deze wordt naar de aarde geleid via de lucht. Lucht is dus een geleider en niet een echte isolator. Daarnaast zijn wij als mens ook een prima geleider van elektriciteit. Wees dus altijd voorzichtig als je met elektra in je woning aan de slag gaat en neem alle nodige maatregelen om een schok te voorkomen.

Zijn er wetten voor goede isolatie van elektra?

Er zijn zeker weten regels opgesteld waar elektra aan moet voldoen wat betreft isolatie. Er zijn zogenoemde isolatiemetingen die moeten testen of de elektra goed geïsoleerd zijn. Afspraken hier omheen en ook wat betreft andere technische functies in je woning zijn te vinden in de NTA 8025. NTA staat voor Nederlandse Technische Afspraak.